Chrustowe róże - Przepis !

Chrustowe róże - Przepis


Składniki :
2 szklanki mąki
5 żółtek
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany 18 %
+ olej do smażenia
cukier puder do posypania
marmolada do nadzienia



Sposób przygotowania : 

Ze wszystkich składników zagnieść elastyczne ciasto. Gdy będzie zbyt rzadkie można podsypać mąki, a jeżeli zbyt gęste to dodać odrobinę śmietany.



  • Gotowe ciasto podzielić na części i cienko rozwałkować. Trzema rodzajami szklanek wycinać kółka (np szklanka, literatka i kieliszek)
  •   Brzegi kółek naciąć nożem i zlepiać do siebie, tak by się nie rozpadły. (źle zlepione rozpadają się podczas smażenia, dlatego można też posmarować złączone miejsca białkiem, wtedy będą lepiej się trzymały)
  • W płytkim i szerokim rondlu rozgrzać olej i smażyć róże ''do góry nogami'' na złoty kolor. Osuszyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Chłodne posypać cukrem pudrem a środek udekorować marmoladą


Smacznego !

6 komentarzy:

  1. Wyglądają smakowicie! ;) Zaobserwowałam ;)

    http://justynaksiazek.blogspot.com/2017/05/holiday-outfits-sammydress-rosegal.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają naprawdę smakowicie :) Na pewno spróbuję przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam mniam świetnie wyglądają.

    tutajjestem-lekkomyslny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ apetycznie wyglądają ! zapisuję i zrobię takie na córci urodzinki <3

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Mama i Córki Testują , Blogger