Chrustowe róże - Przepis
Składniki :
2 szklanki mąki
5 żółtek
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany 18 %
+ olej do smażenia
cukier puder do posypania
marmolada do nadzienia
Sposób przygotowania :
Ze wszystkich składników zagnieść elastyczne ciasto. Gdy będzie zbyt rzadkie można podsypać mąki, a jeżeli zbyt gęste to dodać odrobinę śmietany.
- Gotowe ciasto podzielić na części i cienko rozwałkować. Trzema rodzajami szklanek wycinać kółka (np szklanka, literatka i kieliszek)
- Brzegi kółek naciąć nożem i zlepiać do siebie, tak by się nie rozpadły. (źle zlepione rozpadają się podczas smażenia, dlatego można też posmarować złączone miejsca białkiem, wtedy będą lepiej się trzymały)
- W płytkim i szerokim rondlu rozgrzać olej i smażyć róże ''do góry nogami'' na złoty kolor. Osuszyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Chłodne posypać cukrem pudrem a środek udekorować marmoladą
Smacznego !
smacznego ;-)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie! ;) Zaobserwowałam ;)
OdpowiedzUsuńhttp://justynaksiazek.blogspot.com/2017/05/holiday-outfits-sammydress-rosegal.html
Wyglądają przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają naprawdę smakowicie :) Na pewno spróbuję przepisu :)
OdpowiedzUsuńMniam mniam świetnie wyglądają.
OdpowiedzUsuńtutajjestem-lekkomyslny.blogspot.com
Ależ apetycznie wyglądają ! zapisuję i zrobię takie na córci urodzinki <3
OdpowiedzUsuń