Ciasto ze śliwkami
Ostatnio piękne bardzo dużo ciast :) Zimne wieczory nie ma co robić więc czemu nie. A domownicy z chęcią wypróbują czegoś nowego. Dziś zapraszam was na Lekkie ciasto ze śliwkami.
Składniki:
*6 jajek
*3/4 szklanki cukru
*150 ml oleju
*2 szklanki mąki
*1 łyżeczka proszku do pieczenia Cykoria.
*1 łyżeczka cukru wanilinowego Cykoria.
*600 g śliwek
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w
temperaturze pokojowej.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec
ubijania dodając cukier połączony z cukrem
wanilinowym. Nadal miksując dodawać po
kolei żółtka i wlać olej. Następnie dodać
mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia
i delikatnie połączyć.
.
Ciasto wylać do fory (24x34 cm), wyłożonej
papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć
połówki śliwek, brzuszkami do dołu. Piec w
170 st. C około 50 minut, do tzw suchego
patyczka. Po wystudzeniu można oprószyć
pudrem.
Dla uzyskania lepszego efektu polecam produkty Cykoria. Gotowanie Jest Proste. Są idealne do ciast.
Pyszne ciasta zawsze wychodzą. :)
Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu.
Ze stołu znika natychmiastowo.
Smacznego !! <3
Polecam wypróbować pyszny przepis :)
bardzo chętnie bym zjadła. przepysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta ze śliwkami :D
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda smakowicie xd ale zamiast śliwek wolałabym np. Truskawki ooo ♡
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie sama takie sporządzę :)
OdpowiedzUsuńJa pieke podobnw ale z innymi owocami :)
OdpowiedzUsuńPyyyyycha zjadłam i kradne przepis chociaż mi ostatnio po głowie chodzi sernik ❤ Ale to więcej roboty 😛
OdpowiedzUsuńTo kiedy mozna wpasc na kawke i ciasto ? Ja tez zawsze pieke z Cykoria. Gwarancja udanych zakupów.
OdpowiedzUsuńZapraszam nawet dziś :) hi hi
UsuńWygląda smacznie. Lubię ciasta tego rodzaju.
OdpowiedzUsuńMniaaam ! Wpadam na kawke i ciaacho :)
OdpowiedzUsuńIza musisz upiec duzo wiecej - zrobimy spotkanie blogerek haha :D
OdpowiedzUsuńooo tak uwielbiam piec mogę zrobić kilka ciast <3 hi hi
UsuńUwielbiam ciasta ze śliwkami :D aż się głodna zrobiłam :D
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam :p
OdpowiedzUsuńnapewno pycha
OdpowiedzUsuńDodałabym jeszcze jakiś krem😊 pyyyychaaa!!!!
OdpowiedzUsuńMniam
OdpowiedzUsuńZ chęcią spróbowałabym tego ciasta. Jednak mój piekarnik pewnie by go nie wypiekł. Pychotka!
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis. Napewno skorzystam i razem z córką upieczemy takie ciacho
OdpowiedzUsuńTakie ciasta zawsze najlepiej wypiekała moja babcia. Z każdym owocem smakowało dobrze, ale z jagodami najlepiej ;)
OdpowiedzUsuń